W metodzie M.A.P. stosuje się zazwyczaj 3 gazy (najczęściej w mieszankach dedykowanych dla danego typu produktu): tlen, dwutlenek węgla i azot.
Najczęściej wykorzystywane gazy ochronne i ich funkcja:
Przykładowe składy mieszanek gazowych [%]
PRODUKT | TLEN | DWUTLENEK WĘGLA | AZOT |
---|---|---|---|
Mięso czerwone | 60-85 | 15-40 | – |
Gotowane/konserwowane mięso | – | 20-35 | 65-80 |
Drób | – | 25 | 75 |
Ryby (białe) | 30 | 40 | 30 |
Ryby (w oleju) | – | 60 | 40 |
Łosoś | 20 | 60 | 20 |
Sery twarde | – | 100 | – |
Sery miękkie | – | 30 | 70 |
Jogurt | – | 0-30 | 70-100 |
Owoce/warzywa świeże | 3-10 | 3-10 | 80-90 |
Warzywa gotowane | – | 30 | 70 |
Chleb | – | 60-70 | 30-40 |
Ciastka bez składników mleczarskich | – | 60 | 40 |
Ciastka ze składnikami mleczarskimi | – | – | 100 |
Żywność suszona i prażona | – | – | 100 |
Przekąski/chipsy/ orzeszki | – | – | 100 |
Wino białe/Rose | – | 20 | 80 |
Wino czerwone | – | – | 100 |
Kawa | – | – | 100 |
Kontrola jakości opakowań ze zmodyfikowaną atmosferą
Opakowania ze zmodyfikowaną atmosferą stawiają stosunkowo wysokie wymagania procesowi pakowania, szczególnie na etapie wypełniania gazem i szczelnego zamykania opakowania. Istnieje wiele źródeł błędów, które mogą doprowadzić do pojawiania się nieszczelności (zazwyczaj mikro nieszczelności). Już podczas mieszania gazów i przedmuchu opakowania wymagana jest maksymalna ostrożność aby nie dopuścić do błędów. Nieodpowiednia mieszanka lub nieszczelne opakowanie mogą powodować poważne skutki w zapakowanym produkcie – od utraty własności odżywczych, smaku, barwy i struktury, do przykrego zapachu lub skażenia drobnoustrojami. Nawet przy zastosowaniu najnowocześniejszych technologii, błędów nie da się zupełne uniknąć. W związku z tym, niezbędne jest kompleksowe zapewnianie jakości. Może ona zaczynać się w trakcie procesu pakowania, gdzie prowadzona jest analiza gazów w linii, nieustannie kontrolująca skład zmodyfikowanej atmosfery. Po zapakowaniu, opakowania muszą zostać sprawdzone pod kątem poprawności składu mieszanki gazowej i obecności nieszczelności. Tylko w ten sposób można zapewnić, że opakowanie ze zmodyfikowaną atmosferą odegra wyznaczoną rolę, a klient otrzyma produkt najwyższej jakości.
Wykorzystanie możliwości najnowszych metod pakowania wymaga ciągłych badań. Dotyczy to szczególnie poszukiwania zarówno doskonalszych materiałów opakowaniowych, jak i składu modyfikowanej atmosfery dobranej do produktu. Do tego ostatniego niezbędne jest wykorzystanie analizatorów składu mieszaniny gazów wewnątrz atmosfery ochronnej w opakowaniach spożywczych.
Analizatory gazów
Analizatory gazów są nieodzownym elementem procesu kontroli jakości MAP. Kontrolę można prowadzić jako ciągłą analizę, podczas procesu pakowania, lub po jego zakończeniu w formie badań wybranych próbek. Badanie próbek jest obecne w każdej firmie wykorzystującej zmodyfikowane atmosfery w celu kontroli jakości. Próbka jest pobierana z opakowania przez cienką igłę. Analizatory gazów wysokiej jakości wykorzystują nowoczesne czujniki, wobec tego nawet śladowa ilość gazu w opakowaniu, rzędu 15 ml, zapewnia wykonanie analizy. Dzięki temu nadają się do badania opakowań o bardzo niewielkiej warstwie nadpowierzchniowej, czyli objętości gazu wewnątrz opakowania. Wszystkie dane są rejestrowane w pamięci urządzenia i mogą być przesłane z analizatora do komputera na potrzeby dokumentowania i analizowania procesu kontroli jakości.